uw tuin omheinen handyhome tuinieren

Wilt u uw tuin met een hek afsluiten, zodat de kinderen veilig zijn en de hond niet kan ontsnappen? Zo doet u dat...

Dit hebt u nodig


 

cloture materiel montage

 

  • Spade:

liefst van gehard staal. Het blad kan aan een of twee zijden gepolijst zijn.

  • Schop:

eveneens liefst met een blad van gehard staal.

  • Waterpas:

met de modellen met twee bellen kunt u zowel de horizontale als de verticale richting controleren.

  • Zand, grind en cement:

deze ingrediënten hebt u nodig om beton te maken. Meng 1 kg grof zand met 1 kg grind en 0,5 kg cement.

  • Tuindraad:

het wordt verkocht in rollen van 10 of 25 m en in verschillende hoogten.

  • Palen:

ze moeten loodrecht staan. Alleen steunpalen worden schuin geplaatst.

Bij de accessoires vermelden we spanners, spanstaven en binddraad. Met een zijkniptang kunt u ijzerdraad knippen. Om de plaats van het hek af te bakenen, is touw een eenvoudige maar efficiënte oplossing. 

Een betonmolen werkt met een elektrische motor van 220 V. U kunt hem huren.

In de praktijk


 

cloture handyhome jardinage

De eerste vraag die u zich moet stellen: waarvoor zal de afsluiting dienen? Is het alleen de bedoeling de tuin te omlijnen of moet de omheining ook de hond binnenhouden ? De hoogte, de dikte van het draadgaas en de opening van de mazen worden bepaald volgens behoefte. Er zijn diverse decoratieve mazen. 

Eén van de meest gebruikte methodes om de tuin af te bakenen, is het gebruik van tuindraad. Doorgaans is deze vervaardigd uit met kunststof beklede metaaldraad. De voordelen: tuindraad neemt weinig plaats in, laat licht en lucht door en is redelijk gemakkelijk te plaatsen. De draad wordt door palen vastgehouden.

Baken uw omheining eerst af door merktekens aan te brengen. Kies de paaltjes die de hoeken zullen vormen en daarna de tussenpalen, met tussenruimten van 2 tot 3 meter. Graaf kuilen op de plaats van de hoekpalen. 

De palen en de tuindraad


 

Begin met het plaatsen van de hoekpalen.

Graaf een kuil van 60 tot 80 cm diep met de schop en sla de paal stevig in de grond, zodat hij overeind blijft.

Zorg dat de paal precies op het snijpunt van de hoeklijnen staat. Sla hem met een hamer in de grond. Het bovengrondse deel van de paal moet 5 cm boven de bedrading komen.

piquets bois jardinage handyhome

 

Steunpaal

Voor u beton aan de voet van de hoekpaal giet, moet u een steunpaal plaatsen. Die steunpaal zal wijzen naar de tegenoverliggende hoek en in een helling van ongeveer 45° ten opzichte van het grondvlak staan. Hij wordt bevestigd op 2/3 hoogte van de hoekpaal. De bevestigingswijze verschilt van merk tot merk.

 

Kuil

De steunpaal wordt schuin geplaatst. U moet er een driehoekige kuil voor graven. Opdat de paal niet in de grond zou wegzakken, legt u op de bodem van het gat een steen of een baksteen waarop hij kan rusten. Dat maakt de paaltjes stabieler, in afwachting van het beton.

Een steunpaal moet veel druk opvangen. Daarom kan het nuttig zijn enkele deuken te slaan onderaan de buis. Steunpalen moeten bij het opspannen van het draadgaas immers een grote kracht verwerken en gladde buizen willen wel eens door het beton gaan. U kunt ook een gat boren in de paal en er bij wijze van anker een grote nagel door steken.

Een omheining van tuindraad installeren


 

Het beton

Giet nu beton aan de voet van de hoekpaal en de schorpaal. U kunt het beton vooraf in een betonmolen klaarmaken, of het droge mengsel in de kuil gieten, er water bij doen en ter plekke mengen. Voor 1 kg grof zand hebt u 1 kg grind en 0,5 kg cement nodig. Terwijl u het beton giet, moet u altijd controleren of de paaltjes volledig loodrecht en met elkaar in lijn staan. Gebruik daar een waterpas of een schietlood voor. Deze stap is bepalend voor de keurige plaatsing van uw afsluiting.

Om te controleren of de bovenkant van de paaltjes gelijk loopt, gebruikt u een slangwaterpas (of een transparante tuinslang). Hiermee kunt u de waterpaslijn bepalen (er mogen geen luchtbellen in de slang zitten). Als het terrein sterke niveauverschillen vertoont, zult u niet altijd een volledig horizontale afsluiting kunnen plaatsen. Zet de palen altijd verticaal maar laat het draadgaas de helling volgen. Anders zou u het op bepaalde plaatsen moeten ingraven!

De tussenpalen komen op de plaatsen die u al hebt aangeduid. Span indien nodig een touw tussen de hoekpalen. Kuilen van 60 cm diepte volstaan meestal. Door u op de hoogte van de hoekpalen te baseren, kunt u de tussenpalen goed in lijn brengen.

cloture jardin

 

Het draadgaas aanbrengen


Wacht tot het beton droog is. Reken ongeveer een week.

Daarna kunt u het gaas spannen. Neem een rol draadgaas en knip 1 verticale draad op het uiteinde weg.

Maak de horizontale eindjes vast aan een spanstaaf: opdraaien met een tang.

U kunt ook het gaas maas per maas aan de spanstaaf bevestigen met binddraad. Bevestig de staaf met een dubbele binddraad om de 20 cm aan de eerste hoekpaal. 

De golving van de draad wordt bij voorkeur naar beneden gericht. Hoewel dit bij de hedendaagse kwaliteit niet meer nodig is voor het afvloeien van het water, oogt dit toch sierlijker.

 

Rol het draadgaas af toe aan het volgende hoekpaaltje en maak het voorlopig aan alle tussenpalen vast. Doe dat met ijzerdraad of met clips. Zorg dat deze bevestigingen het spannen van het draadgaas niet zullen belemmeren. 

Een enkele rol zal meestal niet volstaan om heel de tuin af te sluiten. Om 2 rollen tuindraad met elkaar te verbinden, legt u 2 volledige mazen (één van elke rol) over elkaar en bevestigt ze met binddraad. U kunt ook één verticale draad van elke rol over elkaar leggen en aan elkaar vastkoppelen met de horizontale uiteinden. Trek de verbinding met de hand strak aan.

Aan de laatste hoekpaal (of spanpaal) voorziet u een aantal spanbeugels, bij ronde palen althans; bij palen met een andere vorm gebruikt u draadspanners. Wat het gebruikte systeem ook is, de bedoeling is straks een gelijke spanning over de gehele hoogte van het draadgaas te bekomen.

Het draadgaas spannen

Wanneer u de laatste spanpaal bereikt, bevestigt u een spanstaaf aan het gaas, op ongeveer 3 mazen voor de paal. Maak ter hoogte van elke spanner een lus met een dubbele draad.

Schuif het andere uiteinde van de dubbele binddraad in de spanbeugels. Draai ze met twee platte sleutels vast tot de spanning voldoende is. Draai ze niet een na een tot het uiterste vast, maar om de beurt, geleidelijk aan.

Het draadgaas bevestigen

Het draadgaas moet nu met binddraad stevig aan de tussenpalen bevestigd worden. Verwijder terwijl u dat doet de tijdelijke bevestigingen.

Werk op deze manier verder tot het gaas aan alle palen bevestigd is. Snijd het overtollige gaas aan de laatste paal af.

U kunt de draad late altijd verder aanspannen of bijspannen door de golving te vergroten. Gebruik hiervoor een grip- of combinatietang, of de speciale krimptang.

cloture jardin handyhome

 

Verschillende soorten draad

• Aluminiumdraad voor hekken
• Metaalgaas voor hekken
• Geplastificeerde metaaldraad voor hekken
• Hekken van metaaldraad voor landbouwterreinen
• Prikkeldraad van aluminiumlegering
• Prikkeldraad van staal
• Prikkeldraad van staal op rollen
• Snijdraad
• Metaaldraad voor hekken

Een poortje

Beslis vooraf of u een poortje wilt plaatsen. Er bestaan verschillende soorten, in de vorm van bouwpakketten met alle accessoires (scharnier, sleutel en slot, beslag). De stijlen worden op dezelfde manier geplaatst als de spanpaaltjes van het hek (60 cm diep).