Tuinhuisje bouwen | advies & materiaal

Komt u ruimte te kort? Barst de garage uit haar voegen? Dan is het tijd om zelf aan het bouwen te gaan!

 

Een tuinhuisje is makkelijk te monteren en geeft u nieuwe ruimte voor uw gereedschap, de grasmaaier, de tuinmeubelen en de parasol of het speelgoed van de kinderen. HandyHome bouwt met u mee.

Maak eerst uw keuze uit de verschillende formaten, afhankelijk van het gebruik dat u van uw huisje wilt maken: een knutselruimte, een speelhuisje voor de kinderen, een berghoek voor uw gereedschap, een technisch lokaal voor het zwembad...

WELKE OPTIES?

 

chalet jardin moderne

 

Dubbele deuren zijn handig als u met groot gereedschap (of met de grasmaaier) in en uit moet. Maar een enkele deur is dan weer gemakkelijker te plaatsen.
Sommige tuinhuisjes hebben een uitstek of een uitspringend dak.

Naast het traditionele huisje zijn er ook modellen met meer moderne lijnen en bijvoorbeeld een plat dak. Maak uw keuze volgens de stijl van uw woning. Er bestaan ook prieeltjes ook zithoekjes, meestal met veel meer glas dan een gewoon huisje.

BOUW-VERGUNNING ?

 

abri de jardin en bois

 

Hebt u een toelating van de gemeente nodig? Het antwoord op die vraag verschilt van gewest tot gewest en houdt ook verband met de grootte van uw project. Informeer bij uw gemeente!

In de meeste gevallen hebt u geen vergunning voor een houten tuinhuisje dat u tegen een bestaande muur bouwt of op dat op minstens 1m binnen de grenzen van uw perceel staat, niet groter dan 10m┬▓.

Bovendien mag u het niet in uw voortuintje plaatsen. De hoogte tot de nok mag niet groter zijn dan 3m.

HOUT , PVC OF METAAL ?

 

chalet bois jardin

 

In de tuin vinden we meestal houten huisjes. Ze lijken op miniatuurhuisjes, zijn heel charmant, passen goed in de omgeving en bestaan in verschillende kleuren. Het enige nadeel van hout is dat u het regelmatig moet behandelen om het tegen weer en wind te beschermen.

Metalen tuinhuisjes zijn voordeliger en hebben geen onderhoud nodig.

PVC is gemakkelijk te monteren en vraagt evenmin onderhoud.

Voorbereiding


 

planches abri de jardin handyhome

Pak uw hout enkele dagen vooraf uit, zodat het zich aan het klimaat van de omgeving kan aanpassen. Het hout van geprefabriceerde tuinhuisjes is meestal niet behandeld. U zult daar zelf voor moeten zorgen, ofwel voor ofwel na de montage. Noteer welke producten u gebruikt, zodat u later dezelfde kunt kiezen.

In de keuze van de plaats spelen verscheidene factoren mee. Reken ongeveer een meter vrije ruimte rondom het huisje, zodat het hout kan ademen en niet verpletterd wordt door de takken van een boom. Denk ook aan de richting waarin de deur opent: er mogen geen obstakels zijn die haar beweging kunnen hinderen. Stamp de grond goed aan, om opstijgend vocht te voorkomen.

Fundering


 

 

Een stevige fundering vangt de druk op en beschermt het hout. Als het direct in contact komt met de grond, zal hout immers veel minder lang meegaan.

U kunt uw huisje op verschillende soorten funderingen bouwen. Een betonplaat van ongeveer 10 cm dikte is de stevigste basis aanbevolen voor grote huisjes. Laat het beton twee tot drie dagen drogen voor u met de bouw begint.

Andere mogelijkheden zijn blokkerende tegels, die u op gelijkmatige afstanden legt, plaveien of terrastegels. Als u in uw tuinhuisje over water en elektriciteit wilt beschikken, moet u nu de leidingen voorbereiden.

Als uw huisje samengesteld is uit planken die in elkaar worden gevoegd, begint u met de vijf onderste planken, om de basis te vormen. Controleer of ze perfect symmetrisch lopen door de twee diagonalen te meten (ze moeten gelijk zijn). Leg de water- en elektriciteitsleidingen.

 

De wanden monteren


 

U hebt een hamer nodig, liefst met rubberen kop, zodat u het hout niet beschadigt. Tik de geprefabriceerde onderdelen goed in elkaar. Dat gaat verrassend snel!

Er bestaan ook tuinhuisjes met geprefabriceerde wanden. In dat geval schroeft u eerst de panelen aan elkaar, zodat u de wanden hebt. Daarna schroeft u de zijwanden en de achterwanden op het frame. Ze worden met dwarsstukken onderling verbonden. Als die drie wanden stevig gemonteerd zijn, plaatst u het voorste paneel. Ook dat schroeft u vast aan de basis en aan de aangrenzende wanden.

Plaats in een geprefabriceerd huisje het venster in de daartoe voorziene ruimte. Sommige deuren worden op dezelfde manier ge├»nstalleerd. Voor dubbele deuren moet u eerst het frame monteren. Let op de richting waarin de deur opent: om geen ruimte te verliezen, moet ze naar buiten opengaan.

abri de jardin handyhome

Het dak


 

Na de montage van de wanden, plaatst u de topgevels in de inkepingen van de bovenste planken. De gevels zijn zelf ingezaagd, zodat de pannen erin zullen passen. 

Voor u het dak installeert, moet u nagaan of de pannen goed recht zijn - dat doet u met een waterpas. Nu kunt u de pannen op het dak of de daklatten spijkeren. Op de pannen brengt u een doek aan, de zogenaamde shingle, dat het dak zal beschermen. Het bestaat uit asfalt en glasvezel. Snijd het met een mes op maat maar pas op dat het niet scheurt! 

Begin met de stroken aan de buitenkant, bij voorkeur aan het oosten. Op die manier zal de wind, die meestal uit het zuidwesten komt, niet onder het doek dringen. Spijker het doek vast en werk naar het midden toe.

Laat de stroken netjes overlappen, zodat er geen water door kan. Onderaan laat u het doek iets voorbij het dak komen. Nu spijkert u de bevestigingslatten op hun plaats en daarna de afwerklatten. Bij sommige modellen van huisjes moet u ook nog goten aan de rand van het dak vasthaken.

De deur


 

portes abri de jardin handyhome

 

Monteer de deuren en bevestig ze. Het is mogelijk dat u zich hierbij moet laten helpen, zodat u aan de binnenkant kunt schroeven terwijl uw helper buiten staat en de deur in haar frame vasthoudt.

Bij sommige modellen moet u een stuk uit de plank onder de deur zagen. Breng als laatste stap het slot aan.

De buitenkant van uw huisje is nu klaar. U moet nog alleen de vloer leggen, als u die hebt besteld. Spijker of schroef de latten op het basisframe, beginnend aan een uiteinde.

Bescherming


 

Behandel het hout onmiddellijk met een product dat het tegen insecten, schimmels en verkleuring beschermt.

Houtbeschermers worden in verscheidene lagen aangebracht, met het spuitpistool, de kwast of het penseel.

 

 

Afwerking


 

De afwerking Voor een optimale afwerking kunt u sierverf of houtbeits aanbrengen.

Die extra bescherming zal de structuur van het hout mooier tot haar recht brengen.

chalet bois handyhome