geslaagde barbecue

Om van de eerste zonnestralen te genieten en frisse lucht te happen, gaat er niets boven een gezellige barbecue met de familie of de vrienden. Een sfeervol etentje dat het weekend al een beetje op de vakantie doet lijken! Probeer onze ideetjes, tips en goede raad voor een geslaagde – en elke keer andere – barbecue.

Voorbereiding


Het is borreltijd, ongeveer een half uur voor er wordt gegeten: dit is het moment om de barbecue aan te steken. Gebruik papier en houtjes, eventueel geurloze aansteekblokjes, maar nooit benzine of spiritus! Laat de houtskool smeulen tot hij met een lichte laag as bedekt is.

Denk aan de veiligheid en het comfort: schaf u een ovenwant en een schort aan die brandbestendig zijn. Wacht tot u met het grillen begint om de rooster op het vuur te leggen. Op die manier zal hij langer meegaan. Een lege rooster verzamelt zoveel hitte dat zijn lassen kunnen bezwijken. Als er vlees op de rooster ligt, wordt de warmte opgevangen en verdeeld, zodat de lassen minder heet worden.

Voor u begint, kunt u het gras onder de barbecue nat spuiten. Die kleine voorbereiding voorkomt schroeiplekken achteraf. Maar giet nooit water op een brandende barbecue. Zorg dat u een emmer zand in de buurt hebt om het vuur te kunnen doven als het uit de hand zou lopen.

barbecue astuces handyhome

Hebt u niet op de tijd gelet en wilt u weten hoe heet uw barbecue is? Houd uw hand op 15 centimeter boven de rooster. Als u dat maar twee of drie seconden kunt volhouden, is de barbecue heet genoeg voor worstjes of stukken vlees. Als u pas na 5 of 6 seconden hitte voelt, begint u met de grootste stukken, zoals spare ribs of karbonade, die langer moeten grillen. Als u de hitte nauwelijks voelt, moet u nog een poosje wachten.

Leg de rooster op de barbecue en plaats het vlees er met een tang op. Hoe vaker u het omkeert, hoe gelijkmatiger het zal garen. Klem kleine stukken vlees of ander lekkers in een dubbel roostertje. Zo vallen ze niet in het vuur en kunt u alles in een keer omdraaien. Controleer met een scherp mes of het vlees gaar is.

nettoyer son bbq handyhome

Slim schoonmaken


Om de rooster gemakkelijker te reinigen, smeert u hem voor het barbecueën in met olijfolie. Achteraf kunt u het dan gewoon met een spons afwassen. Hetzelfde geldt voor de tangen.

Als u vergeten bent uw rooster met olijfolie in te smeren, wikkelt u het na gebruik in een oude krant en maakt u die nat. U krijgt het vuil de volgende dag dan veel gemakkelijker weg. Wrijf de rooster met een halve citroen schoon in plaats van met een spons. De citroen doet het vet beter loskomen.

Het hoekje van de lekkerbek


In tegenstelling met wat veel mensen denken, is een barbecue geen monotone maaltijd. De mogelijkheden zijn ontelbaar: geroosterde groenten, vis, fruit, zelfs kaas. Volg de chef!

 

Marinade

Om uw vlees heerlijk te laten marineren, mengt u olie, citroen of azijn, zout en kruiden.
Laat het vlees erin trekken voor u het op de rooster legt, of strijk het met behulp
van een penseel met marinade in terwijl het al op de rooster ligt.

marinade bbq

Vis

Nee, barbecue is niet synoniem met vlees! Probeer eens zalm met dille of gevuld met
rosmarijn. Tongetjes, scampi’s, papillotjes met tonijn enz. zijn ook allemaal heel lekker
op de grill. Ze brengen variatie in uw barbecue... en zijn verrukkelijk.

poissons au bbq

 

Gegrilde groente

Liefhebbers van groente zullen smullen van vegetarische spitjes met kleine stukken
groente, zoals courgettes, pepers, champignons, aubergines en zelfs aardappelen.

 

Voor extra smaak strijkt u de groente in met een marinade van citroensap, olie,
geperste knoflook, fijne kruiden en peper. Lekker! 

Nog een tip van de chef: vul champignons met kaas en met fijne kruiden
en leg ze met  hun bovenkant op de rooster. Na enkele minuten zijn ze
mooi gegrild: een lichte lekkernij als voor- of bijgerech
t.

legumes grilles bbq

Bijgerechten
 

Naast de traditionele slaatjes kunt u bij de barbecue aardappelen op z’n Italiaans serveren, 
met gedroogde tomaat, rucola en pijnboompitjes. Knoflookbrood is even lekker.

 

De geur van de verse broodjes brengt iedereen het water in de mond en hun heerlijke
smaak past perfect bij de barbecue.

salade de pates bbq

En tot slot
 

Een stukje kaas om het feest af te ronden? Verwen uw vrienden met een gesmolten
camembert. Het volstaat dat u het plastic verwijdert, de camembert weer in zijn
houten verpakking legt en in aluminiumfolie wikkelt. Leg hem zo in de laatste as.
Na enkele minuten kunt u het folie wegnemen en met stukjes brood van de
kaas smullen, zoals van een fondue.

Voor een zoet dessert kunt u gegrilde bananen proberen. Vooral de kinderen zijn er dol op.

fromage au barbecue

canard à l'orange au barbecue

 

Spitjes met eendenborst

Eend op de barbecue? Een ongewoon idee, en toch
is dit vlees buitengewoon geschikt om te roosteren.
Verras uw vrienden met deze spitjes met eend met sinaasappel...


Ingrediënten voor 4 personen:

2 eendenborsten, 4 sinaasappelen, 4 cl Grand
Marnier, 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels azijn,
zout en peper

Bereiding:

1. Leg de eendenborsten in een soepbord.

2. Begiet ze met de twee eetlepels olie.
    Voeg de geraspte schil en het sap van twee
    sinaasappelen toe, de sinaasappellikeur en de azijn.

3. Laat twee uur op een koele plaats trekken.
    Draai de eendenborsten regelmatig in de marinade om.

4. Laat het vlees aflekken en snijd het in stukjes.

5. Rijg het vlees samen met stukken sinaasappel op de spitjes.

6. Laat ongeveer 7 minuten op de barbecue grillen.
    Vergeet niet de spitjes af en toe te draaien!

7. Breng op smaak met zout en peper. Geniet!

Een vaste barbecue bouwen


 

Bent u een echte barbecuefan? Waarom dan geen vaste barbecue in de tuin gebouwd, zodat u er altijd van kunt genieten? Doe het op onze manier en u krijgt een stevige, duurzame barbecue die beschermd is tegen de regen en waarin u alle spullen praktisch kunt wegbergen.

Voor u aan de echte barbecue begint, moet u een fundering van beton aanbrengen. Leg een betonplaat van ongeveer 120 x 120 cm, liefst langs een muurtje. Te moeilijk? Bouw uw barbecue dan op een hoekje van het terras. Baken de binnenruimte met een frame af en metsel de eerste rij bakstenen op de grond. Begin de tweede rij met een halve steen, zodat het verstek van laag tot laag verspringt. Gebruik ongeveer 5 cm mortel, druk de stenen zachtjes in de
specie en schraap het teveel aan specie weg. Controleer regelmatig of u keurig waterpas werkt.


Als u een halfcirkelvormige barbecue wilt metselen, naar het voorbeeld van een broodoven, moet u een houten structuur met de gewenste vorm maken en de stenen er omheen metselen. Breng op de vierde laag 4 metalen stangen aan. Metsel ze in met de volgende laag stenen. Twee lagen hoger brengt u aan weerszijden van de barbecue haken aan, waarop u later de rooster kunt leggen. Om de warmte beter te kunnen aanpassen, plaatst u nog meer haken in de twee volgende lagen. Een werkvlak kan best handig zijn voor het vlees en de borden. Dek het eventueel af met vuurvaste steen of tegeltjes. U hebt nu een authentieke, vrijwel onverwoestbare zelfgemaakte barbecue.

Iedereen zijn BBQ…


Er bestaan drie soorten barbecues: met houtskool, met gas of met elektriciteit. De brandstof die u kiest, hangt af van de plaats waar u barbecuet, uw gewoonten en uw voorkeuren.

bbq au charbon handyhome

Een barbecue met houtskool is goedkoop en meestal gemakkelijk te verplaatsen. Zijn voordelen zijn de warmte en de authenticiteit van een houtvuur. Maar hij produceert veel rook, wat op een camping of op een balkon een probleem kan zijn.

barbecue au gaz handyhome

Druk op het knopje van de brander en u bent vertrokken. een gasbarbecue is erg gemakkelijk aan te steken en te doven. Hij maakt geen rook, bakt het voedsel snel en u hebt er geen aanmaakhout voor nodig. Hij kost wat meer maar is toch het populairst, ook al omdat hij langer meegaat dan de andere barbecues. Nadeel: gas is gevaarlijker dan houtskool.

barbecue électrique handyhome

Als u binnenshuis wilt barbecueën of buiten weinig ruimte hebt, is een elektrische barbecue de beste oplossing. U hebt er geen speciale toebehoren voor nodig en kunt hem gemakkelijk vervoeren. Maar u hebt er wel een stopcontact voor nodig...