Het gras is elders altijd groener… 

Maar waarom niet bij u ?

Een mooi, gezond gazon is niet iedereen gegeven, maar het kan! Het volstaat dat u het op de juiste manier onderhoudt: maaien, besproeien, bemesten, zaaien en inzaaien, verluchten en verticuteren. Geen paniek, we leggen u haarfijn uit hoe uw gras nog groener wordt dan dat van de buren...

Gazon, grasveld, wei… wat is wat ?


 

Een gazon is een mengeling van verschillende soorten grassen, allemaal met verschillende kwaliteiten en eigenschappen. De samenstelling (de keuze van de soorten en variëteiten maar ook de verhoudingen van de mengeling) verschilt volgens de bestemming van het gazon: sport en spel, ontspanning, versiering; maar ook de omstandigheden spelen mee, zoals de vochtigheid van de grond, de hoeveelheid schaduw, het klimaat. Sommige mengelingen zijn voor de aanleg van een nieuw gazon bedoeld, andere voor renovatie.

Het is belangrijk dat u het juiste gazon voor uw toepassing kiest: een verkeerde mengeling zal slecht aarden en onkruid vrij spel geven.

Na het zaaien vormt het gazon een homogene groene ruimte die we een grasveld noemen. Het grasveld voldoet aan het principe van de biodiversiteit: het is een milieu met verschillende soorten die elkaar door hun nabijheid sterker maken.

Wanneer voederplanten als klaver of luzerne, of bloemen als korenbloemen of klaprozen tussen het gras groeien, spreken we niet meer van een gazon maar van een wei.

 

Zaaien


 

In theorie kunt u in alle seizoenen zaaien, behalve als het vriest of tijdens een hittegolf.

Dat belet niet dat bepaalde perioden beter zijn dan andere. Als de grond nog goed warm is, zal het gras beter ontkiemen. Een nieuw gazon zal van de regen van het najaar profiteren om veel water op te nemen en diep wortel te schieten. Een gazon dat u in de lente zaait, heeft het moeilijker om wortels te vormen en zal de zomerhitte moeten trotseren terwijl het nog jong en teer is.

 

Het gazon vernieuwen

Als delen van het gazon beschadigd zijn, hoeft u het niet helemaal opnieuw aan te leggen. Maak het gazon met onkruidverdelger of een moswerend product schoon.

Laat het product ongeveer twee weken inwerken en maai het gras dan zo kort mogelijk af. Verwijder mos, vervilt gras, stro en onkruid en verzamel het door met een maaier met opvangbak over het grasperk te gaan. Nu kunt u opnieuw zaaien en de zaadjes met bladgrond bedekken. Ga er met de roller over om het ontkiemen te bevorderen. 

Besproei overvloedig. Het gazon zal er snel weer mooi bij liggen.

 

Wordt het gras geel?

Soms doet de warmte delen van het gazon vergelen. Urine van dieren kan ook de boosdoener zijn. Gebruik in het voorjaar, na het maaien, snel werkend kunstmest. Het helpt om het gazon weer groen te maken. Een tweede bemesting in het najaar geeft de grond reserves, zodat het gras de volgende lente sterker zal zijn.

 

Maaien


In de lente en de herfst moet u het gazon in het ideale geval elke week maaien.

In de zomer, als het droog is, zal een keer om de twee weken ruim volstaan.

 

Toestand van het gazon

Maai het gras alleen als het droog is.

 

Hoogte

Een hoog gemaaid gazon (6 tot 8 cm) is dichter en houdt het vocht in de bodem beter vast.

Slijp de messen van de maaier elk voorjaar. Het gazon herstelt sneller als de sprietjes recht worden afgesneden dan wanneer ze worden afgescheurd.

Het gemaaide gras mag blijven liggen, want het is een goede bron van langzaam afgegeven stikstof voor het gras en van humus voor de grond.

Als het in het voorjaar erg nat is, moet u een te dikke laag maaisel echter wel verwijderen, want ze zou het gazon kunnen verstikken.

 

Besproeien



Wanneer besproeien?

Het ideale moment om te sproeien is de vroege ochtend. Er zal dan minder water verdampen als gevolg van zon en wind.

Als u ’s avonds sproeit, blijft het gras langer nat en is de kans op ziekten groter. Besproei niet te vaak - hoe minder vaak, hoe beter maar wel royaal. Minstens 2,5 cm water is aanbevolen. Om de hoeveelheid te meten, zet u een bak op het gazon terwijl u sproeit. Sproei niet op vaste tijden maar alleen als het erg droog is. Te veel water kan de groei belemmeren en ziekten veroorzaken.

Gazon in de buurt van grote bomen heeft echter meer water nodig, omdat de wortels van de bomen veel water opnemen.

 

Sluimerende staat

Een gezond gazon kan wekenlang in sluimerende staat overleven. Tijdens langdurige droge en hete perioden, kan het verwelken, bruin worden en sluimeren, maar wanneer het regent, wordt het weer mooi groen. Inspecteer uw gazon regelmatig, om onkruid, ongedierte of andere problemen snel op te sporen. In een sluimerend gazon is de aanwezigheid van insecten en de schade die ze aanrichten vaak moeilijker te bespeuren.

 

Bemesting


 

Compost is een uitstekende voeding voor de grond. Hij voegt organisch materiaal aan het gazon toe en bevat de macro- en microelementen die nodig zijn voor de groei van de planten. Breng tijdens het seizoen een dunne laag op het gazon aan en verspreid het met de hark.

Als algemene regel bevat kunstmest dat u in de winkel koopt deze drie voedingsstoffen:

  • Stikstof (N)
    dat de bladgroei stimuleert;
  • Fosfor (P)
    dat de groei van de wortels bevordert;
  • Kalium (K)
    dat de weerstand tegen stress verbetert.

 

De drie getallen op de verpakking verwijzen naar de verhouding tussen de drie elementen. Een mengeling van 21-7-7 bestaat dus uit 21% stikstof, 7% fosfor en 7 kalium.

Kunstmest dat langzaam stikstof afstaat is het efficiëntst, omdat het voor een gelijkmatige en langdurige voeding zorgt. Een goede verhouding voor kunstmest voor gazon is 4-1-2. De getallen kunnen groter zijn, maar de verhouding moet ongeveer gelijk blijven. De doses en de kalender voor de bemesting variëren volgens de aard van de grond, de gebruikte grassen, het terrein en het weer. Als algemene regel gebruikt men in het voorjaar en het begin van de zomer minder dan in het begin en op het einde van de herfst.

 

Verluchten


 

Waarom ?

De verklaring is eenvoudig: door het verluchten krijgen water, lucht en voedingsstoffen beter toegang tot de wortels, die zich beter in de bodem zullen ontwikkelen.

Wanneer ?

Als de grond hard en vast wordt, als de viltlaag dik is of het water niet goed in de bodem dringt, is het tijd om uw gazon te verluchten.

Hoe ?

Er bestaan mechanische verluchters, machines met sterke tanden die de grond openscheuren, of machines die plukken grond uittrekken. Op een klein gazon kunt u ook sandalen of schoenen met pinnen gebruiken. Een leuk spelletje voor de kinderen! De beste periode om het gazon te verluchten is het begin van de herfst, voor het inzaaien en aanaarden.

 

Verticuteren


 

Wortels en dood gras kunnen een taaie laag aan de oppervlakte van de grond vormen, het zogenaamde vilt. Normaal wordt dat afgebroken door insecten, aardwormen, paddenstoelen en andere organismen, die de laag doen ontbinden en de bodem zuurstof geven.

Maar door allerlei oorzaken, zoals te veel besproeien, te veel stikstof of insecticide of fungicide, kunnen deze organismen wegblijven uit uw bodem. En dan zal het vilt zich ophopen. Als het meer dan een centimeter dik wordt, belet het dat water, lucht en voedingsstoffen de wortels van het gras bereiken en wordt het een bakermat van schadelijke insecten.

Verwijder het vilt met een hark.

 

Inzaaien en zoden vervangen


 

Een gezond gazon herstelt zich snel van schade. Plaatsen die door insecten of spelende kinderen uitgedund zijn, groeien snel weer dicht.

Maar als het te traag gaat, kan het onkruid er gaan woekeren, en dan moet u inzaaien.

 

Inzaaien

Het begin van de herfst is de beste periode om uw gazon in te zaaien om het dichter te maken.

Doe dit samen met het aanaarden met compost of bladgrond. Inzaaien is erg nuttig voor gazons die in de schaduw liggen.

 

Zoden vervangen

Om een stuk gazon te vervangen, snijdt u het dode of beschadigde deel tot ongeveer 3 cm diepte uit en verwijdert u het. Hark de grond en doe er wat kunstmest of compost op. Leg de verse zoden op hun plaats en trap ze vast of ga er met de roller over. Zorg dat u het nieuwe gras of zaaisel goed besproeit, tot het wortel schiet.